Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår sekretesspolicy för mer information.
HEMOm ossArtiklarFör mäklare

Högt Tryck på Marknaden Leder Till Snabba Affärer

October 13, 2021
Statistik

Den höga efterfrågan relativt till utbudet har gjort att bostadsmarknaden gått starkt under 2020 samt starten på 2021.

För bostadsrätter i riket låg den genomsnittliga försäljningstiden i februari 2021 på 15 dagar, vilket är en tangerad rekordnivå. Även för radhusförsäljningar under februari var den genomsnittliga säljtiden 15 dagar. På villamarknaden är försäljningstiden fortsatt högre än för bostadsrätter generellt men minskningen är tydlig. Under februari månad tog det i genomsnitt 18 dagar för en villa att säljas. Det är hela 5 dagar, eller 22 procent, snabbare än under februari 2020.

I Skåne län noterades det i februari en ny lägsta genomsnittlig försäljningstid. Den genomsnittliga villaförsäljningen där var under februari 15 dagar vilket är samma genomsnittstid som i Stockholm. I Västra Götaland var motsvarande försäljningstid för villor 19 dagar i februari vilket är den kortaste genomsnittliga försäljningstiden sedan mars 2017.

Stockholm sticker ut

Under februari sticker Stockholms innerstad ut med en genomsnittlig försäljningstid på 12 dagar för bostadsrätter. Senast en så låg genomsnittlig försäljningstid noterades var 2013.

Men det är på villamarknaden som de genomsnittliga försäljningstiderna minskar mest, vilket sannolikt är framför en effekt av att efterfrågan för denna bostadstyp efter utbrottet av pandemin.

När efterfrågan är hög i förhållande till utbudet så tenderar försäljningstiderna att minska. Tydligast ser vi detta på villamarknaden där de låga antalet nya annonser leder till en ökad motivation hos köparna att agera snabbt, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Nyhetsbrev

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.