Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår sekretesspolicy för mer information.
HEMOm ossArtiklarFör mäklare

Köpa Bostad Utan Fast Anställning? Så går Det Till

October 13, 2021
Privatekonomi

Anställningsform och månadslön kan vara avgörande när banken ska besluta om din bolåneansökan. Det gör att många svenskar riskerar att stängas ute från bostadsmarknaden. Därför har vi tagit fram denna artikel där vi listar allt du måste tänka på för att få igenom ditt bolån – oavsett anställningsform.

Dagens arbetsmarknad ser väldigt annorlunda ut i jämförelse med hur det var för bara 15–20 år sedan. Istället för en klassisk anställning har svenskar i dag projektanställningar, vikariat, säsongsanställningar, egna företag eller jobbar deltid. Detta har gjort att en stor del svenskar har svårt att få bostadslån av storbankerna som ofta kräver en fast anställning för att godkänna ett lån. En del andra banker ser på saker och ting annorlunda.

En bred kreditbedömning

Istället för att enbart titta på anställningsformen gör vissa banker en bred kreditbedömning för att få en överblick över varje kunds unika situation. När storbanker gör sin bedömning är det vanligt att människor faller utanför deras ramar på grund av exempelvis anställningsform eller nuvarande månadslön.

Medan andra banker ser över din situation och fokuserar framförallt på den framtida betalningsförmågan. Skulle du ha betalningsanmärkningar eller kort kredithistorik är det möjligt att hitta en lånelösning ändå.

Så går det till

Det första steget är ett att ansöka om ett lånelöfte. I samband med ansökan om ett lånelöfte går en bolånespecialist på respektive bank genom din ekonomiska situation. Om lånelöftet godkänns kan du gå vidare och lägga bud på en bostad. Vissa banker har inga listpriser utan tillämpar istället individuell räntesättning utifrån en helhetsbedömning av olika saker som objekt, betalningsförmåga och belåningsgrad.

6 anledningar till att ansöka om bolån hos flera banker:

1. Låt bankerna komma med det budet som passar dig bäst

2. Bankernas fysiska närvara har försvunnit vilket ger dig som konsument ett övertag, det är enklare än någonsin att pruta på sitt lån när man slipper sitta öga-mot-öga med sin bankman.

3. Du driver eget företag

4. Din grundläggande månadslön är låg

5. Din historiska taxerade inkomst från förgående år är lägre än den är idag

6. Du har en annan anställningsform än fast anställning

Nyhetsbrev

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.